Які бувають сорти кави

Основна характеристика — співвідношення арабіки та робусти. Це різні види кавових зерен.

Майже всі смакові відтінки дає саме арабіка. Робуста — для насиченості, гіркуватості, фортеці.

Вміст кофеїну в робусті в середньому в 2 рази вище, ніж в арабіки. Кислинка у робусти відсутня. Також робуста відповідає за висоту пінки крему, тому в еспресо суміші зазвичай додають робусту — з нею пінка вище. Великий вибір сортів кави — на сайті https://ekava.com.ua/ua.

Арабіка ж може мати безліч відтінків і граней, відмінності в країні походження, а підсумково — в кліматі, в якому ростуть кавові дерева. До речі, хто не знав, кава — це ягода. Чим вище зростає сорт, тим щільніше зерна, більш насиченим смак, більше кислих ноток. Кислинка, до речі, і дає варіативність смаку, хоча в Росії її, як правило, не люблять.

100% арабіка означає, що кофеїну в суміші відносно небагато, варіантівность смаку — велика. Для виділення якихось конкретних відтінків (цитрус, какао, квіткові нотки) потрібно переходити на моносорти. Що це таке?

Моносорт — це зерна, зібрані в одній країні, на конкретній території, плантації. А отже, в одному більш-менш рівномірному кліматі з характерними смаковими втіленнями. Моносорти за рідкісним винятком — тільки арабіка, в пачці повинні бути зерна одного урожаю.

Наприклад, найбільшу кислинку мають зерна з Кенії, Ефіопії і Мексики. М’яка ягідна кислинка з перцевим відтінком у Ямайки. Бразилія — смажені горіхи і какао. Гватемала і Уганда — гіркий шоколад. Найменш кислої вважається арабіка з Куби, Домінікани і окремий сорт з Індії «Мусонний Малабар». В останньому кислинка буквально «вивітрюється» сильними мусонними вітрами, яким піддається кави.

Особисто мені в разі автоматичних кавоварок більше імпонують суміші в співвідношеннях 90/10 — 70/30.

Є ще нюанси в способі обробки, висоти зростання, розмірі зерна, але це, як правило, для покупців автоматичних кавоварок вже не актуально і виходить за рамки даного матеріалу.

Якщо ви хочете відразу після покупки кавомашини купити трохи різних кавових сумішей, щоб визначитися зі «своїм» зерном, то раніше був хороший варіант з недорогих — взяти кілька пачок різних блендів від лаваццо. Lavazza Crema e Gusto — це за складом 30% арабіки на 70% робусти, класичний італійський еспресо, з сильною гіркуватістю, але на російський смак може бути гіркувато з незвички.

Crema e Aroma це трохи «слабкіше» — 80/20. Caffe Espresso і Qualita Oro — це різні бленди чистої арабіки. Тобто з великою кислинкою. Але за останні роки Лавацца серйозно здала позиції. Взагалі, особисто я вважаю весь магазинний кава — другого сорту. Повторю ще раз: потрібно пити свіжообжарену. Проте, з магазинних і широко поширених тримають марку Jardin (особливо сорти з назвами по конкретним країнам, типу Columbia Supreme), Paulig (виключно за свою акційну ціну, яка прагне до 600 руб / кг), Bushido (цей бренд можна навіть віднести до вищої ліги серед магазинного кави, недалеко від Illy).

Так ось, для розуміння своїх переваг у першому наближенні — кисло-збалансовано-гірко — краще взяти набір різного свіжообсмаженої кави.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here