Як вибрати туристичний ніж

Туристичний ніж повинен бути легким, компактним і недорогим — в поході його легко втратити або пошкодити. Складні ножі рекомендується використовувати тільки для найпростіших завдань на зразок розтину упаковок або нарізки тієї ж ковбаси. У більш-менш складних умовах механізм фіксації засмічується, і ніж починає працювати погано. При спробі мати справу з сирим м’ясом складаний ніж обов’язково заб’ється кров’ю або жиром. Фахівці рекомендують використовувати фіксовані ножі. Крім надійності їм в плюс можна зарахувати довше і ширше лезо, яке немає необхідності укладати в рукоятку.

Самурайська сталь

Форма і розміри ножа — це справа смаку і особистих переваг. Головне в ножі — профіль леза і сталь. «Традиційно кращими вважаються японські стали. Друге місце ділять Росія і США », — говорить експеерт. На сайті https://x-gear.com.ua/brand/spyderco можна зустріти ножі з чотирьох видів сталей: вуглецевих, нержавіючих, порошкових і пакетних. Вуглецеві сталі мають відмінні ріжучими властивостями. Висока твердість дозволяє їм довго залишатися гострими. Основний недолік вуглецевої сталі полягає в тому, що вона схильна до корозії, тобто іржавіє. Леза з нержавіючої сталі тупятся швидше, зате вимагають куди менше догляду.

Порошкові стали виробляють деякі американські компанії, найвідоміша з яких — Crucible Industries, її стали називаються CPM (Crucible Particle Metallurgy). Такі стали мають майже аморфну структуру (точніше кажучи, микрокристаллическую). Леза з порошкової стали тверді і добре тримають ріжучу кромку, хоча і більш дорогі.

Пакетні стали (сталь) робляться шляхом зварювання смуг різних сталей і багаторазового скручування і проковиванія. Що виходять в результаті багатошарові стали при достатній твердості володіють високою ударною в’язкістю (тобто не є крихкими).

Твердість стали — це компроміс між ріжучими властивостями і міцністю. Чим твердіше лезо, тим рідше його потрібно точити і тим імовірніше, що воно розкришиться або трісне при підвищених навантаженнях. Твердість вимірюється за шкалою Роквелла HRC. Хорошим варіантом вважається твердість HRC близько 60 одиниць. Деякі японські леза мають твердість 67-68 одиниць. Ці ножі складно заточити самостійно, і ставитися до них варто дбайливо. А ось американські військові, наприклад, вважають за краще клинки з твердістю 54-56, які можна заточити на будь-якому кругляку і навіть перевернутої порцелянової гуртку. Та й взагалі багатьом приносить задоволення доглядати за своїм інструментом.

Кора

Цікавий профіль клинка можна побачити на ножі Fallkniven H1. Його центральна частина від обуха до ріжучої кромки зроблена з порівняно тендітної стали з твердістю 59 і хорошими ріжучими властивостями. Її оточують бічні накладки твердістю всього 54. М’які накладки захищають тверду серцевину, забезпечуючи гасіння ударів за рахунок гнучкості. Крім того, вони дозволяють додати клинку Лінзовідно перетин: він володіє ідеально рівною кривизною від ріжучої кромки до самого обуха, без звичайної сходинки на лезі. Такий клинок не застрявали в м’ясі або м’якому дереві, полегшуючи різання. Лінзовидного розтину не зробити напилком. Цей ніж правиться ременем, як небезпечна бритва, і м’які боковини цьому сприяють.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here