Традиційний пасхальний десерт

За 2-3 дні до Пасхи в будинках і квартирах уже пахне здобою, а кухня заповнена безліччю форм різних розмірів — від крихітних (аж до жерстяних банок від дитячого пюре) до широких бісквітних. Приходить час випікання Великодніх пасок.

Історія цього десерту йде в язичницькі часи — хліб, випечений навесні за особливим рецептом, з великою кількістю здоби, присвячували богам родючості. У кожної господині свої секрети підготовки до святого свята, але щороку їх намагаються удосконалювати, щоб порадувати близьких.

Цукрова глазур

Який би рецепт ні використовували, поверхню прийнято прикрашати цукровою глазур’ю, а також застосовується яскрава посыпка на пасху. Щоб її приготувати, білки з цукром збивають на водяній бані, поки крупинки не розчиняться. Співвідношення інгредієнтів: на 1 білок — 60-70 г цукру.

Білкову суміш доводять міксером до згущення, додавши 1 ст. л. цукрової пудри. Наносять глазур на паску, а зверху посипають різнобарвними цукровими крупинками або гранулами.

Увага!

Термообробку виробів з глазур’ю не проводять. Щоб повністю виключити зараження сальмонельозом, яйця потрібно підготувати заздалегідь: замочити на 20 хвилин в содовому розчині — 1 г на 1 л води, потім промити і охолодити. Другий варіант — шкаралупу вимити з господарським милом.

Паска сирна

В цьому випадку молока потрібно зовсім небагато — тільки для того, щоб поставити опару. Щоб додати смакових відчуттів, в ніжне кондитерський виріб можна додавати цукати або родзинки, солодкі сухофрукти або кислу сушену журавлину, як в цьому рецепті.

Складові:

  • 120 мл молока;
  • 60 + 600 г борошна;
  • 2 ч. л. + 300 г цукру;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 0,5 кг сиру;
  • 4 яйця;
  • 100 г розтопленого вершкового масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1-2 пакета ванільного цукру;
  • 200 г журавлини і горіхів.

Спочатку, як при класичному виготовленні пасхальної випічки, ставлять опару: молоко, трохи борошна, цукор і дріжджі. Як тільки її обсяг збільшиться в 2-3 рази, а зверху з’явиться щільний шар піни, замішують тісто.

Покроковий рецепт:

Спочатку сир перебивають блендером. Якщо він зернистий, додатково перетирають через сито.

З’єднують з усіма інгредієнтами, крім горіхів і журавлини. Вводять опару і ягоди, ложкою замішують липке тісто.

Дають расстояться, поки не збільшиться в 2-2,5 рази. Щоб прискорити процес, ємність з замісом поміщають в вимкненому духовку і встановлюють на каструлю з окропом — влаштовують парову баню.

Розігрівають духовку до 170-180 С. Тісто ложкою розкладають за формами — заповнюючи кожну максимум, ніж до половини. Дають 40 хвилин відпочити і піднятися в теплому місці.

Потім все заготовки встановлюють на листи, випікають, поки зубочистка, якій прокололи, що не буде сухою. Зазвичай на це потрібно 30 хвилин.

Порада!

Сирні паски прикрашають точно так же, як і звичайні. Ними можна сміливо пригощати дітей, навіть якщо вони ненавидять сир. Його смак майже не відчувається.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here