Спецодяг для кухарів: особливості, різновиди, тонкощі вибору

Кухар є працівником закладу громадського харчування, тому повинен не тільки добре готувати, але і мати бездоганний зовнішній вигляд. Для цього існує спеціальна уніформа, яка відрізняється зручністю і практичністю, а також здатна захистити використовувані при готуванні продукти від потрапляння забруднень.

Особливості

Основними вимогами, що пред’являються до спецодягу для кухаря, можна назвати чистоту, комфорт і безпеку. Всіма цими характеристиками він і повинен володіти. А також при виборі потрібно враховувати екологічність матеріалів виготовлення. Кухарі працюють у вологих і досить високотемпературних умовах, тому синтетичні тканини для такої роботи зовсім не підходять. Крім того, має значення зносостійкість спецодягу. Робочу форму, придбати яку можна на сайті https://abrikos.ua/s/43/povarskie-fartuki, доводиться прати практично щодня, але це не повинно відображатися на її зовнішньому вигляді. Деякі представники даної професії вважають дуже важливим, щоб їй не була потрібна прасування.

Потрібно відзначити, що робота кухарів не обійдеться без появи плям на одязі. Цей факт може зажадати впливу агресивних мийних засобів, які допоможуть усунути забруднення.

Якісні матеріали повинні добре переносити контакт з ними. А також можливі різного роду механічні дії, тому дуже важлива щільність і міцність одягу.

Для чого використовується?

Кухарська уніформа призначена для того, щоб робота біля плити була комфортною і безпечною для її власника. Тому правила її носіння вказані в санітарних правилах і нормах (СанПіН). Крім того, деякі вважають спецодяг для кухарів непотрібної примхою роботодавців або контролюючих органів. Потрібно сказати, що така позиція є хибною.

Уніформа допомагає підтримувати чистоту і санітарні норми на робочому місці. З її допомогою виключається потрапляння в їжу всіляких забруднень, наприклад, волосся і поту. Носити її повинні не тільки кухарі, а й всі інші кухонні працівники. Це є невід’ємною складовою репутації закладу, так як впливає на здоров’я його відвідувачів і естетику, а також смак поданих страв.

Що стосується комфорту, з цим пунктом також складно сперечатися. У разі, коли форма виконана з якісних матеріалів, в ній не буде жарко. А також вона допомагає захиститися від зовнішніх впливів (гарячих поверхонь, пара і рідин, з якими можливий контакт в робочому процесі).

Різновиди

Якщо говорити про види, то основними вважаються повсякденна і парадна уніформа. У першій, як випливає з назви, кухар буде працювати щодня, друга ж призначена для особливих випадків, наприклад, коли потрібно вийти в зал до відвідувачів. Найчастіше костюм включає штани, куртку або кітель, а також головний убір. Костюм повинен бути достатньо вільним, щоб не було відчуття скутості рухів.

Куртки бувають з довгими або короткими рукавами. У разі, якщо рукава широкі, на нарукавниках повинні бути присутніми липучки або кнопки, службовці для фіксації цих елементів одягу. Куртка передбачає наявність широких зручних кишень. Вони можуть знаходитися також і на фартусі, використання якого не менш доцільно. Фартух дозволяє захистити від бруду основний одяг, та й в цілому виглядає дуже органічно.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here