Інжир домашній: вирощування в квартирі і закритих приміщеннях

Інжир домашній інша назва — це фікус карика, смоківниця, фіга, винна ягода. Це плодова листопадна рослина, що володіє прекрасним декоративним листям, великими, широколопастними, темно-зеленими. Листя сильно порізані, на дотик шорсткі. Листя і пагони виділяють білий густий сік. Квітки невеликі, так як вони знаходяться в м’ясистих супліддях, там і відбувається запліднення.

У квартирі інжир вирощують в формі низького куща. Для цього рослину щорічно обрізають і прищипують. Обрізка потрібна не тільки для зниження крони, а й щоб викликати плодоношення. Обрізку проводять навесні, скорочуючи всі гілки на третину їхньої довжини. На початку червня роблять прищіпку молодих пагонів поточного року.

Інжир домашній догляд:

Навесні і влітку рослину тримають в світлому приміщенні і рясно поливають. Протягом літа інжир обприскують слабким (світло-рожевим) розчином марганцівки, а на початку літа — слабким розчином будь-якого препарату, що містить мідь (найпростіше взяти на кінчику ножа фунгіцид Хом і розчинити його в 1 л води).

На літо інжир слід винести на відкрите повітря або вивезти на дачу. Перший час його треба притіняти, оберігаючи від сонячних опіків, інакше інжир скине листя і нове відросте тільки пізнім літом.

У жовтні інжир скине листя, і його треба на зиму прибрати в світле прохолодне місце (6-8 С), потроху поливаючи. Інжир росте і плодоносить в квартирі протягом багатьох років.

Однорічні рослини можна тримати біля вікна, під сонячним світлом, весь літній сезон їх рясно поливають з дуже невеликою добавкою залізного купоросу. Інжир треба обов’язково притіняти від занадто яскравого сонця, обприскувати і обмивати водою листя. Для швидкого росту коренів молодої рослини слід раз на тиждень підливати в піддон гарячу (приблизно 45 С) воду. Навесні інжир обрізають і пересаджують перевалкою (разом з усією грудкою землі) в більш просторі ємності.

Щоб рослина почала гілкуватися, у неї щорічно зрізують верхівку. Робиться це не тільки для того, щоб знизити крону, а й для того, щоб крона стала пишною і добре розвинулось листя.

Перші 10 років пересадку роблять щороку, потім через 3 роки. Якщо ви з якоїсь причини пропустили пересадку, зніміть грунт верхнього шару (2-3 см) і замініть його свіжим. Інжир не слід пересаджувати відразу у великі ємності. Краще щорічно збільшувати її діаметр на 2 см.

Детальніше про інжир за посилання: Азимина +

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here